Sposoby na zdrowe gotowanie
Zdrowe gotowanie, wbrew pozorom, nie wymaga spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt i akcesoria do przygotowywania posiłków. Bardzo ważne jest także wybieranie jak największej ilości nieprzetworzonych produktów. Sprawdź nasze sposoby na zdrowe i szybkie gotowanie!
Wybieraj wysokiej jakości naczynia do gotowania
Zdrowe gotowanie to przede wszystkim wykorzystywanie sprawdzonych naczyń wykonanych z wysokiej jakości materiałów, które umożliwiają gotowanie bez użycia dużej ilości tłuszczu. Zarówno garnki, jak i patelnie powinny posiadać nieprzywierającą powłokę, zapobiegającą przywieraniu i przypalaniu jedzenia. Dzięki temu gotowanie będzie bezpieczne i komfortowe. Świetnym pomysłem jest także zaopatrzenie się w garnki z wkładem umożliwiającym gotowanie na parze. Takie rozwiązanie znajdziemy między innymi w ofercie znanej marki Zwieger. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktów.
Warzywa - podstawa zdrowej diety
Zaopatrzenie się w odpowiednie naczynia do przygotowywania posiłków to połowa sukcesu. Kolejnym krokiem jest nauczenie się wybierania odpowiednich produktów. Przede wszystkim zdrowa dieta powinna być bogata w dużą ilość warzyw. Starajmy się je dodawać do każdego posiłku. Ogromną zaletą jest fakt, że warzywa możemy podawać w różnych formach - świeże, w formie puree czy jako dodatek do zupy. Warto także korzystać z sezonowych produktów. Są wypełnione mnóstwem witamin i minerałów, a dodatkowo są świeże i po prostu przepyszne. Poza sezonem doskonałym pomysłem będzie korzystanie z mrożonych warzyw. Warto zapamiętać, że mrożonki wcale nie są gorsze od świeżych warzyw. Zdaniem ekspertów, zachowują większość witamin i składników mineralnych.
Planuj posiłki z wyprzedzeniem
Zdrowa dieta wcale nie musi być czasochłonna. Wystarczy, że zaczniemy odpowiednio planować posiłki i tworzyć listę zakupów. Może to się wydawać banalne, ale wiele osób wybiera się do sklepu bez listy produktów, przez co kupują wiele zbędnych produktów, które najczęściej nie są w pełni wykorzystywane. Planowanie posiłków pozwoli nam uniknąć marnowania żywności. Dobrym sposobem jest przygotowywanie posiłków na dwa lub trzy dni wprzód i dzielenie na porcję. Dzięki temu w kuchni spędzimy zdecydowanie mniej czasu. Pamiętajmy także, jak pomocne może okazać się mrożenie posiłków. To sposób na szybki i zdrowy obiad, kiedy mamy mniej czasu.